torstai 5. marraskuuta 2015

Talviaika

Pimeä vuodenaika alkoi täällä viikkoa myöhemmin kuin Euroopassa. Jo kuukausi sitten kaupat täyttyivät kurpitsoista ja kirkkaan oransseista kukista, joita en koskaan ostaisi itselleni. Oransseja kukkia siis, kurpitsat jotenkin kuuluvat asiaan.

Yhdysvalloissa syksy sujuu mukavasti erilaisiin juhliin valmistuen. Halloween, kiitospäivä ja joulu ovat kätevästi kuukauden välein. Amerikkalaiseen tyyliin kaikki menee enemmänkin liioitellen kuin vaatimattomasti hyssytellen. 

Halloween oli viime viikonloppuna. En oikein osaa innostua siitä asiaan kuuluvalla antaumuksella, vaikka täytyy ihailla miten aikuisetkin jaksavat panostaa asuihinsa. Suomalaisesta näkökulmasta halloween muistuttaa vappuriehan ja palmusunnuntain serkkua, joka tykkää naamiaisista. Halloweenasun ei tarvitse olla pelottava, vaan  tekoverellä läträämisen sijaan voi pukeutua myös prinsessaksi tai nallekarhuksi. 

Marraskuun lopulla, kuukausi ennen joulua koko maa hiljenee kiitospäivän viettoon. Työkeskeisessä kulttuurissa kiitospäivä on ainoa pyhä, jolloin käytännössä kaikki saavat pitkän, neljän päivän vapaan. Kiitospäivä on aina torstai, ja perjantai annetaan lähes poikkeuksetta vapaaksi. Vapaapäivä näkyy lentojen hinnoissa, jotka tuplaantuvat normaaliin verrattuna, kun kaikki matkustavat perheensä luokse. Kiitospäivää valmistellaan usein samalla, jollei suuremmalla hartaudella kuin joulua. Ruokaa on liiaksi, ja kokonaisen kalkkunan valmistaminen ja syöminen käy urheilusta. Pitkää viikonloppua ei kuitenkaan tuhlata vain kotona lepäillen, vaan monet heräävät varhain perjantaina "black friday" -tarjousten perässä. 

Amerikkalainen joulu on vielä kokematta. Kun niin moni asia on uutta ja erilaista, kaipaan perinteitä Suomesta. Lahjojen avaaminen aattoiltana pitkän odotuksen jälkeen on ajatuksena jotenkin paljon tunnelmallisempi kuin joulupäivänä liian varhain heräävät lapset, jotka repivät lahjojaan auki ennen kuin vanhemmat ovat edes heränneet. Tuntikausien syyhyttävä odotus lepattavan kynttilän valossa ja takkatulen lämmössä, siihen tiivistyy minun joulutunnelmani.

Syksyn pikkukurpitsat ja värikkäät intiaanimaissit

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti