tiistai 27. lokakuuta 2015

Pohjoinen erilaisuus

Pohjoismaalaisille on täysin itsestään selvää, että pohjoismaat ja pohjoismaalaiset ovat keskenään hyvinkin erilaisia. Jokaisella maalla on oma identiteettinsä ja kielensä, ja harva uskaltaisi luokitella koko Pohjolaa yhteen ja samaan lokeroon. Erot ovat pohjoismaalaisille tärkeitä: niitä korostetaan ja niistä vitsaillaan. 

Samalla pieteetillä tulisi kohdata muutkin maantieteelliset alueet. Pohjois-Amerikka on helppo pelkistää tv-sarjojen ja elokuvien luomaan latteaan kuvaan. Erilaisia kiihkoilijoita löytyy toki joka lähtöön, mutta monella eri tapaa tavallisia amerikkalaista sitäkin enemmän. Pohjoismaalaisten tavoin myös amerikkalaiset haluavat tulla kohdatuiksi yksilöinä, joilla omat taustat, tavat ja kulttuurit. Arkkitehtina on hyvä muistaa, että newyorkilainen ja montanalainen haluavat todennäköisesti asunnoiltaan hyvinkin eri asioita. 

Pohjoisamerikkalaisille ja pohjoismaalaista yhdistää halu näyttäytyä ulkopuolisille jollain tapaa erityislaatuisena. Yksipuoliset stereotypiat voi huoletta unohtaa kokonaisista maista ja maantieteellisistä alueista puhuttaessa - ainakin välillä.  


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti